Waar en hoe kan men het best vogels aankopen?
Dit is het probleem dat zich steeds stelt. Wij willen allemaal zo snel mogelijk onze vogels kopen en ermee kweken, en dus maken we allen dezelfde fouten. Ook ik heb me eraan bezondigd. Toen ik begon ging ik naar een handelaar die vogels importeerde vanuit Engeland en ik kocht er onmiddellijk 20 koppels. Ik dacht dus dat ik goede vogels had aangekocht. In het begin verliep alles goed tot er 2 vogels ziek werden in de volière. Ik ging ermee naar een dierenarts en kreeg medicijnen. Dit hielp een beetje maar na enkele weken stierven ze toch. Ik startte met de kweek en plotseling stierf er maandelijks 2 à 3 vogels. De ene dag volledig gezond, de volgende dag dood. Ik terug naar de dierenarts met een dode vogel welke men ging ontleden. Ik kreeg de uitslag en opnieuw medicijnen. Een maand stierven er geen vogels maar daarna begonnen ze opnieuw dood te gaan. Via een bevriende kweker kreeg ik het adres van een dierenarts gespecialiseerd in parkieten (Dr Paul Symens van Aartrijke) Met een dode vogel ging ik naar hem en deze werd ter plaatse ontleed en bleek dat mijn vogels te kampen hadden met een mega-bacterie. Ik kreeg medicijnen mee en deze ziekte was onmiddellijk opgelost. Geen enkele vogel ging nog dood. Ondertussen was ik wel 20 vogels verloren. De kweek in dat jaar was dan ook beneden alle peil. Hiermee wil ik zeggen dat grote aantallen vogels ineens aankopen gevaarlijk is en wanneer men een probleem heeft we niet naar een gewone dierenarts kunnen gaan maar naar iemand die gespecialiseerd is in parkieten.
Waar aankopen ?
Het beste is om bij een kweker aan te kopen. Men kan ook bij een handelaar kopen maar koop dan enkel vogels die zeer jong zijn (bijv. in begin van het jaar enkel vogels met een ring van het jaar voordien) Zeker geen overjarige vogels omdat deze door de kweker reeds uitgeprobeerd zijn en die niet voldoen en problemen geven bij de kweek (bijv. onbevruchte eieren, jongen doden, eieren slecht of niet bebroeden,....)
​
Wanneer wij naar een kweker gaan, geeft dit nog geen zekerheid dat we goede vogels kopen. Niet alle kwekers zijn bonafide, sommigen doen het gewoon voor het geld en durven weleens probleemvogels verkopen.
​
We hebben 2 soorten kwekers deze die in de winter kweken (de meesten omdat ze dan hun vogels in topconditie kunnen tentoonstellen in het najaar) De andere kweken in de zomer en kunnen dus niet deelnemen aan tentoonstellingen. Dit wil dus zeggen dat wanneer we vogels kopen in het najaar van een "winter kweker" deze vogels in het voorjaar nog niet geschikt zijn om mee te kweken. Ze moeten minimum 10 maanden oud zijn. Vogels van een "zomer kweker" zijn dan wel oud genoeg om in het voorjaar mee te kweken.
​
Koop bij een kweker die gepassioneerd met zijn hobby bezig is. Die kwekers kun je erkennen aan de netheid van de kweek en volière ruimte, het bijhouden van de kweekresultaten, hoe de vogels verzorgd worden en hoe ze eruit zien.
​
​
​
Op wat let ik wanneer ik vogels aankoop?
Wanneer ik naar een kweker ga dan let ik vooral op volgende punten :
​
-
Hoe is hij geïnstalleerd en wordt zijn installatie netjes onderhouden. (In vuile ruimtes kun je gemakkelijk ziektes meekrijgen bijv. luizen, problemen met de gezondheid.) Mijn voorkeur gaat ook naar een kweker waar de vogels in een buiten volière kunnen vliegen.
-
De kweker moet ook een volledige administratie bijhouden van zijn vogels zodanig dat hij kan zeggen welke de ouders zijn van de vogel welke ik wil kopen.
-
Ik koop enkel jonge vogels met een ring van het jaar voordien. (Ik koop dan ook geen vogels zonder ring, men weet niet hoe oud ze zijn)
-
Ik zal de vogels steeds vanop een afstand bekijken. Indien men te kortbij staat zullen de vogels bang zijn en tonen ze niet hun normaal postuur.
-
Ik kijk vooral naar de kop en de rug die moet breed zijn en de nek moet vol zijn.
-
Het postuur van de vogel moet in harmonie zijn. Dus een te grote kop op een klein lichaam is niet aan te bevelen.
-
Tevens mag de vogel (vooral de pop) niet te dik zijn en moet ze nog kunnen vliegen. Een dikke pop zal moeilijker bevruchte eieren hebben. Sommige kwekers moeten zelfs kunstmatige insiminatie toepassen om hun poppen te bevruchten. Ik vind dit een serieuze brug te ver. (Met wat zijn we dan nog bezig?)
-
De vogels moeten volledig gezond zijn, dus neem ik ook de vogels in mijn hand en controleer de ring, of er geen nagels ontbreken, of ze vol en zwaar aanvoelen, bekijk de vleugels om te zien of er geen veren ontbreken, bekijk de bek, de ogen en de neusgaten.
-
Indien mogelijk vraag ik ook om de ouders te mogen zien.
-
Ik bekijk de kweekfiche en de afstamming van de vogel
-
Wanneer de vogel uit een nest komt waar hij het enige jong was, dan koop ik hem liever niet ook al is het een zeer mooie vogel. Meestal zal men bij de kweek dan ook veel onbevruchte eieren hebben.
-
Als laatste kijk ik naar de kleur.
Conclusie
-
Koop bij een serieuze ervaren kweker
-
Koop alleen jonge vogels
-
Neem de vogels in de hand en controleer ze
-
Bekijk de vogels eerst op afstand
-
Bekijk de kweekfiche en eventueel de afstamming
-
Koop vogels van grote nesten met veel jongen
-
Plaats de vogel steeds 14 dagen in een afzonderlijke kooi en hou hem goed in de gaten.