top of page

PROBLEMEN BIJ DE KWEEK EN HUN OPLOSSINGEN.

1. Bevruchte eieren komen niet uit.

​

Dit kan gebeuren in verschillende stadia van het broeden.

 

Soms sterft de vrucht af gedurende de eerste dagen na het het broeden. Wij kunnen dit vaststellen doordat het ei langs de ene kant donkerder is dan aan de andere kant. Wanneer we het ei openen zien we dat er een embrio is afgestorven en volledig uitgedroogd is. Ik vermoed dat dit kan komen doordat de pop bepaalde eieren niet goed bebroed heeft en dat de vrucht het te koud heeft gekregen. Andere redenen kunnen ook de oorzaak zijn. Wanneer we vaststellen dat het ei van kleur veranderd is, is het reeds te laat en kunnen we er niets meer aan doen.

​

Soms zit er een volledig ontwikkeld jong dood in het ei. Het ei kan reeds aangepikt zijn door het jong maar het jong stierf voordat het ei volledig open was. Dit komt meestal  doordat de vochtigheid gedurende het broeden te laag is geweest waardoor de eischaal te hard werd en het jong deze schaal niet kon breken. Dit kan men oplossen door een luchtbevochtiger te plaatsen waardoor de luchtvochtigheid op 60% kan gehouden worden. Vooral in de zomer is het nodig om een luchtbevochtiger te gebruiken omdat de luchtvochtigheid in een droge periode zeer laag is. Ook wanneer we in de winter kweken kan een luchtbevochtiger wonderen doen omdat men met verwarming werkt en daardoor de lucht ook droog wordt. Probeer steeds de luchtvochtigheid op 60% te houden.

Wanneer u geen luchtbevochtiger heeft, is het ook mogelijk om elke dag met een zeer natte dweil te kuisen en het water te laten verdampen. Doe dan ook wat javel in het water waardoor de vloer ontsmet wordt.

​

2. Het jong wordt niet gevoed door de pop.

​

Dit gebeurt meestal met jonge vogels die voor de eerste keer broeden. Soms gebeurt het ook met oudere vogels. Bij jonge vogels ligt de oorzaak meestal omdat de pop onervaren is. Wat kan er zoal gebeuren?

  • Bij de controle stellen we vast dat het pas uitgekomen jong dood gebeten is. De pop zal vermoedelijk verschoten zijn van het plotse gekriebel onder haar en denken dat dit een indringer is waardoor zij het jong dood. Meestal zal het tweede jong dat uitkomt goed opgevoed worden.

  • Het pas uitgekomen jong ligt dood in het nest en is platgedrukt. Ik denk dat de pop opnieuw verschoten is en door vast te broeden het jong heeft verpletterd. Daarom laten we in het nest eieren liggen waardoor het jong zich kan stand houden tussen de eieren en niet verpletterd wordt door het gewicht van de pop.

  • Het pas uitgekomen jong wordt niet gevoed. We zien dus geen geelachtige brei in de krop van het jong. We moeten opletten dat we niet te vlug deze conclusie trekken want de eerste uren van het uitkomen leeft het jong nog op de restanten van de eierdooier en zal de pop slechts later voeden. Wanneer we vaststellen dat de pop na 5 à 6 uur nog geen eten heeft gegeven dan moeten we ingrijpen. Anders wordt het jong te zwak en sterft het. We hebben verschillende mogelijkheden om dit op te lossen. 

 - Ten eerste kan men wat gewone melk heel licht verwarmen in de

        microgolf en met een spuitje een beetje op de palm van ons hand doen                waardoor er een klein plasje ontstaat. Het hoofdje van het jong legt men              dan bij de melk met het bekje in de melk. We zien dan dat het jong een                  beetje melk zal opzuigen. Hierdoor winnen we wat tijd en kan het gebeuren          dat de pop het jong verder voedt. Dit is geen definitieve oplossing en                      meestal zal de pop het jong niet verder voeden.

 - Ten tweede kan men het jong in een andere nest onderbrengen om ze                      door de andere pop te laten opvoeden. Dit lukt zeer goed en het jong zal                gemakkelijk aangenomen worden. Het enige probleem is dat we niet                    steeds plaats hebben in de andere nesten of dat de datum van uitkomen              niet overeenkomt met de datum in het ander nest waardoor we het niet                kunnen onderleggen.

- We kunnen ook de man tijdelijk wegnemen waardoor de pop zelf moet zorgen          voor het voeden van de jongen. Ik ben toevallig op deze methode gekomen.          Ik had een oudere pop die steeds bevruchte eieren had maar nooit haar                jongen voedde. Ze liet de jongen steeds doodgaan. Ik legde deze jongen                steeds over in andere nesten. Op een zeker ogenblik voordat de eieren                  uitkwamen had ik toevallig de man nodig om bij een andere pop te                        plaatsen. Bij controle stelde ik vast dat het ei uitgekomen was en dat het               jong gevoed werd. Zij heeft probleemloos haar jong grootgebracht. Een                 jaar later had ik opnieuw een jonge pop die 4 bevruchte eieren had. De                 eerste 2 jongen liet de pop ook doodgaan. Ik heb dan de man                                  weggenomen en stelde vast dat de twee andere jongen probleemloos                  werden gevoed en door haar grootgebracht. Dus het wegnemen van de                man kan de pop ertoe aanzetten om haar jongen toch te voeden.

- Conclusie : Wanneer ik de mogelijkheid heb om de jongen te verleggen in een            te klein nest dan zou ik dat als eerste doen. Als tweede mogelijkheid zou ik          de man wegnemen. De methode met de melk in de hand is het minste van          de drie methodes en men wint er enkel wat tijd mee. Indien de pop niet                voedt zal het jong toch sterven.

​

3. De nesten zijn vuil.

​

Het gebeurt soms dat de houtkrullen in het nest nat worden door de mest van de jongen en dit wanneer de jongen stilaan hun pluimen krijgen. Het is dan noodzakelijk om te zorgen voor een zeer goede ventilatie in het nest. Ik zet daarvoor het deurtje op een kier. Dit helpt meestal, maar soms is dit niet voldoende. We moeten dan regelmatig de houtkrullen verwijderen en vervangen door nieuwe. Het is ook noodzakelijk om dagelijks de poten van de jongen te controleren. Wanneer er teveel vuiligheid aan de poten en de ring hangen dan moet men dit verwijderen, anders zal het vuil hard worden en kunnen de tenen en nagels vervormd worden tijdens de groei. Hierdoor krijgt men jongen met slechte poten of nagels. Het verwijderen van het vuil moet ook voorzichtig gebeuren vooral rond de teennagels anders gebeurt het dat we een nagel uittrekken.

​

4. Spreidpoten bij jonge vogels.

​

Dit kunnen we reeds vroeg vaststellen bij nestcontroles. Het jong dat nog maar enkele dagen oud is ligt steeds op zijn buik met de twee poten abnormaal langs de zijkant of naar achteren gericht. Het jong kan zijn poten dus niet gebruiken om te bewegen. Meestal vinden we verschillende jongen in hetzelfde nest, daarom denk ik dat dit voorkomt door een gebrek aan bepaalde vitaminen. 

​

Op internet vindt men een methode om dit te herstellen door aan beide  poten een ring te bevestigen en dit met een touwtje of rekkertje met elkaar te verbinden waardoor de poten tegen het lichaam worden gedrukt. Ik heb dit meermalen geprobeerd maar zonder succes. Ofwel slaagde het jong er toch in om zijn poten naar achteren te krijgen, ofwel ging het touwtje of rekkertje los. Wanneer ik nu een jong met spreidpoten heb dan laat ik dat jong inslapen. Het zal toch nooit zelfstandig kunnen leven.

​

5. Kruipers bij jonge vogels.

​

Dit is een zeer raar fenomeen. De jongen groeien zeer goed op in het nest en op het ogenblik dat ze het nest volledig volgroeid en bevederd verlaten, verliezen ze enkele dagen later zonder reden de slagpennen van hun vleugels en hun staartveren. Zij kunnen dus niet meer vliegen en deze veren zullen nooit meer aangroeien. Daarom de benaming kruipers. Volgens de dierenartsen zou dit besmettelijk zijn voor de andere jonge vogels niet voor volwassen vogels. 

​

Ik heb wel vastgesteld dat in eenzelfde nest er bijv. één kruiper zit tussen vier normale jongen. Daarom denk ik ook dat het kan komen door een gebrek aan vitaminen. Van collega's kwekers heb ik ook gehoord dat wanneer men drie tot vier rondes doet, het aantal kruipers fors stijgt en dat er soms ganse nesten kruipers zijn. Door het te zwaar belasten, vooral van de pop, zou er meer kans zijn op kruipers. Dus zorg steeds dat uw vogels voor de kweek in een goede conditie zijn en doe zoals ik laat uw koppels nooit meer dan twee rondes doen. 

Op 140 jongen had ik slechts 2 kruipers.

​

Doordat deze jongen toch nooit zullen kunnen vliegen laat ik hen ook zo snel mogelijk inslapen.

​

6. Faetherdust bij jonge vogels.

​

Dit is een nog veel raarder fenomeen. De jonge vogel groeit zoals de andere jongen in het nest. Wanneer de jongen volledig in de pluimen zitten, lijkt het of dat jong een topper is. Zeer goed van postuur en kop. Na het uitvliegen blijven zijn pluimen steeds verder groeien en worden enorm lang. Op de duur ziet men alleen nog pluimen en geen vogel meer. Doordat de pluimen zo lang en soms gekruld zijn, kan het jong niet vliegen maar ook niet zelfstandig eten omdat de pluimen voor zijn ogen groeien. Het jong zal steeds achter eten bedelen bij iedere andere vogel die hij tegenkomt. Uiteindelijk zal hij sterven van honger en dorst. 

Bij navraag bij een dierenarts vernam ik dat dit eigenlijk vogels zijn die debiel zijn. Er bestaat geen remedie tegen en het moet ook erfelijk zijn. Want ook in volgende nesten kan men zo'n jongen tegenkomen. Best is om dit koppel niet meer samen te laten kweken maar te wisselen met andere vogels. Het jong zelf is niet te redden en kan best zo vlug mogelijk uit zijn lijden verlost worden.

​

7. Jong wordt gedood door de pop of de man.

​

Meestal is de pop de boosdoener. Het gebeurt met jongen die nog in het nest zitten of die pas zijn uitgevlogen. Meestal ook het eerste jong dat uitvliegt. Waarom dit gebeurt is mij een raadsel. Het broeden en het voederen van de jongen gebeurt meestal probleemloos. Waarom de pop of de man plots agressief wordt ten opzichte van een jong kan ik niet verklaren. Meestal zijn de verwondingen aan de kop zo erg dat het jong sterft. Wanneer dit met een jong gebeurt dat nog in het nest zit, loopt dit meestal fataal af omdat het jong te oud is om nog in een ander nest onder te brengen en nog te jong om het nest al te verlaten. Bij een jong dat pas is uitgevlogen kan men het jong beschermen door in de kweekkooi een stuk van een rechthoekige afvoerbuis voor water te plaatsen. Het jong kan daarin gaan schuilen wanneer één van de ouders te agressief is. Ik geef voorkeur aan een plastieken buis dan aan iets gelijkaardigs wat men in hout maakt omdat het plastiek beter kan gereinigd worden en ook geen schuilplaats biedt voor bloedluis.

​

8. De pop sterft bij het broeden.

​

Tijdens het kweken dit jaar stierf er een pop plotseling. Zij had 6 eieren waarvan er reeds drie zichtbaar bevrucht waren. Toen ik 's morgens mijn controle deed zag ik dat de pop uit de nest was en zeer kort van adem was. Zij is de dag erna gestorven. Ik controleerde de nest en al de eieren waren zeer koud. Zij moet dus het nest al verlaten hebben van de vorige avond. Ik vreesde dat de eieren verloren waren omdat ze zo koud hadden en dacht eraan om ze reeds weg te gooien. Ik had echter een koppel die onbevruchte eieren gelegd had en daar nog goed op aan het broeden was. Ik heb de onbevruchte eieren weggenomen en de koude eieren die ik eerst wat verward had in mijn hand daar gelegd. De nieuwe pop broedde rustig verder op de eieren en op datum dat de eieren moesten uitkomen, kwamen ze ook uit. Terwijl zag ik ook dat de andere nu zichtbaar bevrucht waren. Op dit ogenblik zijn er reeds 2 eieren uitgekomen en ik heb zeer goede hoop dat de andere ook uitkomen. 

Zo zie je maar dat men niet te snel koude eieren moet weggooien en dat de embrio's in de eieren wel het een en ander aankunnen.

​

​

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page