top of page

ZIEKTEN EN HOE ZE OPLOSSEN.

Ook al is men zo hygiënisch mogelijk bezig en verzorgt men zijn vogels nog zo goed, toch zal men steeds geconfronteerd worden met ziektes. Ik zal proberen om per rubriek mee te geven wat men aan de verschillende ziektes kan doen. Het is zo dat we met onze vogels, indien ze ziek zijn, niet naar een gewone dierenarts kunnen gaan maar naar iemand die gespecialiseerd is in parkieten. We kunnen deze terugvinden in de boekjes van de vogelverenigingen.

​

1. Ontsteking van de stuitklier.

​

Dit kan men erkennen doordat op de rug aan de inplanting van de staartveren er een gele verdikking ontstaat. In de beginfase is dit moeilijk vast te stellen omdat het gezwel te klein is. Wanneer we de vogels goed observeren zien we dat plots de staartveren uitgevallen zijn of dat de staart zich naar de poten toe plooit door het steeds groter worden van het gezwel. Voor de rest is de vogel gezond en heeft hij er weinig last van. Aan de stuit zit er een klier die olie produceert waarmee de vogel zijn pluimen insmeert. Net zoals bij de eenden. Het is dat kanaal dat ontsteekt. Wij moeten dit gezwel open snijden en de vuiligheid eruit duwen en daarna zeer goed ontsmetten. Best is om dit te laten doen door een dierenarts omdat deze vogel in slaap kan brengen zodat hij geen pijn heeft. Volgens de dierenarts zou de oorzaak hiervan een gebrek zijn aan vitamine A. Ik had dit jaar 4 mannen en 1 pop die hieraan leden. 

Om dit te voorkomen is het best om voldoende vitamine A toedienen. Dit doe ik nu in het kweekseizoen door 2x per week 'Omnivit' van Versele Laga te geven en buiten het seizoen 1x peer week. 

Op aanraden van de dierenarts geef ik nu ook rode biet omdat volgens hem de vogels door het eten van rode biet zij zelf vitamine A aanmaken tot ze er voldoende hebben. 

In het eivoer doe ik nu samen met de wortel en appel ook rode biet die samen gecutterd worden. Ik geef de rode biet rauw bij het eivoer omdat ik denk dat anders er reeds veel vitaminen verloren gaan bij het koken. Vanaf het ogenblik dat ik de rode biet bij het eivoer heb gevoegd zijn de vogels enorm zot geworden op het eivoer en alles wordt nu opgegeten. 

In de winter is het geen probleem om aan rode biet te geraken maar in de zomer vindt men ze niet. Ik zoek op dit ogenblik een manier om ze te bewaren. Ik zal proberen om ze enkele minuten te blancheren en ze daarna invriezen. Afwachten wat dit geeft. Indien iemand mij daar raad kan bij geven zou ik zeer blij zijn.

​

2. Plotselinge sterfte van een vogel of vogels.

​

Wanneer er plots een vogel en vooral jonge vogel sterft moet men wel direct alert zijn en beginnen nadenken wat er kan gebeurd zijn. Een ongeluk, een ziekte, een gevecht,...

Wanneer men niet direct een oorzaak ziet en kort nadien sterft er opnieuw een vogel dan moet men zo snel mogelijk met de dode vogel naar de dierenarts gaan om de vogel te laten ontleden. Dit kan veel van je vogels redden, want hoe sneller men de doodsoorzaak kent hoe sneller er kan opgetreden worden. Ik ben zo in 1 jaar tijd 20 vogels verloren aan een megabacterie voordat ik van de juiste dierenarts de juiste medicatie had gekregen. Met een besmetting met een megabacterie valt er niet te lachen en toch kan dit onmiddellijk opgelost worden door de juiste medicatie.

​

3. Een besmetting met wormen.

​

Dit komt meestal voor met vogels die in contact kunnen komen met aarde of ontlasting van andere vogels via de buitenvolière. Preventief is het goed om 2 maal per jaar met een goed ontwormingsmiddel alle vogels te behandelen. 

De vogel zal meestal op de grond zitten, veel slapen en dik in de pluimen zitten. Wanneer we de vogel in de hand nemen, kunnen we vaststellen dat hij vermagerd is. Plaats hem apart in een kooi op een warmere plaats en geef hem een behandeling met een ontwormingsmiddel. De behandeling moet men ook 2 weken later opnieuw herhalen. Behandel ook de andere vogels want ook zij kunnen besmet zijn. Wanneer er zeer veel wormen in de darmen zitten kunnen deze de darm blokkeren en zal de vogel sterven. Ik gebruik het product 'Cydictin' dat door de dierenarts is klaargemaakt en in een verdunde versie wordt meegegeven. Ik moet dit in het drinkwater doen en na 2 weken opnieuw behandelen. Let wel op om het badwater weg te nemen zodanig dat zij van het water moeten drinken. Vergeet ook niet dat een grasparkiet eigenlijk niet veel drinkt, dus laat het water zeker een dag staan. 

​

4. Een besmetting met schurft.

​

Meer en meer komt het voor dat de vogels besmet worden door schurft. Ook in dit geval komt het door contact met andere vogels. Schurft is zeer besmettelijk en zal vlug overgedragen worden op de andere vogels. We stellen vast dat rond de bek en de washuid boven de bek kleine gaatjes gegraven zijn door de schurftmijt. Ook kan er op de poten een soort van schubjes zichtbaar zijn. Sommige beweren dat men dit moet inwrijven met olie zodanig dat de schurftmijten in de gaatjes doodgaan. Ik heb dit inderdaad geprobeerd maar dat heeft niet het gewenste resultaat gegeven integendeel. doordat er olie op de bek zat werd dit door de vogel over zijn hele lichaam verspreid met het resultaat dat de olie stolde en over het ganse lichaam er harde vlokken ontstonden. De vogel had daar nog meer last van dan van de schurftmijt.

Ik heb dit na advies met de dierenarts zeer vlug kunnen oplossen door ook gebruik te maken van 'Cydictin'. Na één behandeling waren de vogels schurftvrij. Door het ook te geven aan de andere vogels was het probleem verdwenen. Ik heb  mijn buitenvolière nu wel overdekt zodanig dat er geen nieuwe besmetting kan optreden.

Sommigen zeggen dat men alle houten takken en materialen moet ontsmetten met kokend water omdat de schurftmijt daar verder zou woekeren. Ik heb het niet gedaan en heb ook geen nieuwe besmetting gehad. dit is nu al enkele jaren geleden.

​

5. Een besmetting met luizen?

​

Wanneer een vogel besmet is met luizen dan heeft men meestal, iets verkeerd gedaan. Dit kan zijn door een aangekochte vogel onmiddellijk bij de andere vogels te plaatsen zonder hem eerst enkele dagen in afzondering te plaatsen. Ik behandel alle nieuw aangekochte vogels met een product tegen luizen en geef ze een ontwormingskuur. Hierdoor is het risico op besmetting sterk verminderd. Zo had ik eens een vogel aangekocht bij een kweker die het niet zo nauw nam met de hygiëne. Gelukkig had ik hem in een afzonderlijke kooi geplaatst want de vogel had luizen. Men kan de luizen aantreffen en zien op de onderkant van de vleugels als kleine stippen. Door hem hiervoor te behandelen had ik geen besmetting in mijn ander vogelbestand. Daarom let ik toch zeer goed op bij welke kwekers ik vogels koop. Bij een kweker die het niet zo nauw neemt met de hygiëne koop ik geen vogels meer ook al zijn ze nog zo mooi.

​

6. Een besmetting met bloedluis.

​

Een besmetting met bloedluis is een heel moeilijke besmetting om er weer vanaf te geraken. Wanneer men een vogel aankoopt kan men niet zien of er bloedluizen op zitten omdat het slechts een klein aantal is en dat ze zich zeer goed verstoppen. We zien ook niet aan de vogel of hij besmet is of niet. Het is vooral beter om voorzorgen op voorhand te nemen zodanig dat de bloedluis geen schuilplaatsen vinden in onze kooien en volières. Dus zoals ik reeds vermeld heb bij het maken van kweekkooien en volières moet men zorgen dat alle naden en kieren zeer goed afgekit zijn, zodanig dat de bloedluis zich er niet kan vestigen. Bloedluizen hebben de gewoonte om alleen 's nachts wanneer het donker is en wanneer de vogels slapen naar de vogels te kruipen om bloed te zuigen. 

We kunnen een besmetting vaststellen door vooral te kijken naar de zitstokken en vooral naar de houders van de zitstokken. Wanneer een bloedluis zich volgezogen heeft zal hij naar het eerste en beste plaatje kruipen waar hij in het donker kan schuilen. Dit zijn de houders van de zitstokken. Bijvoorbeeld holle plastieken zitstokken zijn ideale plaatsen voor de bloedluis. 

​

Wanneer men een besmetting heeft vastgesteld dan moet men zeer vlug en grondig handelen. Het best is om heel de ruimte grondig te reinigen. Dus de bodembedekking verwijderen en onmiddellijk meegeven met de vuilkar. Alles zeer grondig reinigen vooral de houders van de zitstokken. Afdoende is om de zitstokken in kokend water te steken gedurende enkele minuten. Een andere interessante plaats waar ze zich graag verschuilen is in de houten nesten tijdens de kweek. Ze moeten niet ver lopen en kunnen zich tegoed doen aan het bloed van de jongen en de pop. De wanden en de vloeren kunnen behandeld worden door producten die in de handel of op internet verkrijgbaar zijn. Er zijn producten om de ruimte te reinigen zoals sprays en spuitbussen. Er zijn ook producten die men op de vogels kunnen aanbrengen of in hun eten of drinken doen waardoor het bloed van onze vogels niet meer gedronken kan worden door de bloedluis. Een combinatie van beide manieren geeft het beste resultaat.

​

Doordat de bloedluizen in de kleinste kiertjes en spleetjes nestelen zal men meermaals de behandeling moeten herhalen omdat men niet aan de diepste plaatsen geraakt. Hiervoor bestaat er een andere en betere oplossing namelijk het inzetten van de natuurlijke vijanden van de bloedluis namelijk de roofmijt of de sluipwesp. De roofmijt en de sluipwesp zullen de bloedluis opzoeken in hun nesten en ze daar opeten of vernietigen. Zij jagen eigenlijk de bloedluizen uit hun schuilplaatsen om ze te kunnen opeten. Dus bij het uitzetten van deze beestjes zal men eerst zien dat er zeer veel bloedluizen zijn  en dat hun aantallen steeds verminderen tot ze volledig verdwenen zijn. Wanneer de sluipwespen of roofmijten geen bloedluizen meer vinden eten ze elkaar op of gaan ze dood. De sluipwespen en roofmijten brengen geen schade aan onze vogels aan en kunnen dus ingezet worden terwijl onze vogels in de kooien of volières blijven. Roofmijten en sluipwespen kan men aankopen op internet. Ik heb een kweker van kanarievogels gekend die bloedluizen hadden. Hij heeft sluipwespen ingeschakeld en na een korte tijd was de besmetting verdwenen. Spijtig is dat we deze diertjes maar kunnen inschakelen wanneer het 15° of meer is. Dus in de winter is dit niet mogelijk maar gelukkig gaat de bloedluis wanneer de temperatuur lager is dan 9° in winterslaap en hebben onze vogels er geen last van. 

​

Het gebruik van roofmijten kan men ook preventief doen zodanig dat wanneer men met de kweek begint er geen verborgen bloedluizen aanwezig zijn. Dus voor en na de kweek is een behandeling met roofmijten aan te raden.

​

Het is spijtig maar ooit zal iedereen die vogels kweekt, geconfronteerd worden met een bloedluis besmetting. Het ergste is dat men de besmetting slechts opmerkt wanneer er reeds verschillende nesten van bloedluis zijn en dat de vogels er last van krijgen. Hoe hygiënisch men ook te werk gaat een besmetting is moeilijk te vermijden.

​

7. Een besmetting met vedermijt.

​

Ook dit probleem kan heel gemakkelijk opgelost worden door het toedienen van 'Cydictin'. Je kunt dit het beste vaststellen door eens goed naar een afgevallen veer te kijken. Men zal zien dat er kleine witte vlekjes op de schacht zitten. 

​

7. Problemen met muizen.

​

Een muis heeft maar een klein gaatje nodig om binnen te geraken in de volière of kweekruimte. Zij kunnen zelf door de mazen van het vogelgaas om zo aan het eten van onze vogels te geraken. Wanneer ze hun ontlasting doen in het eten of drinken van onze vogels, kan dit ziektes bij onze vogels teweeg brengen. 

Muizen bestrijden met gif is af te raden omdat wanneer een muis sterft in de volière onze grasparkieten van het lijk zullen eten en daardoor het gif naar binnen krijgen. Het gif zorgt dat het bloed niet meer stolt en daardoor bloeden de muizen uit. Dit gebeurt ook bij onze vogels waardoor ze eigenlijk leegbloeden. 

​

Beter is te werken met de ouderwetse muizenvallen. Er wordt gezegd dat de muizen zeer graag kaas eten maar eigenlijk het liefst wat ze eten is chocolade. dus leg maar gerust een stukje chocolade in de muizenval. De muizen zijn er zot op.

​

​

​

​
 

​

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page