Hoe kan men het best een volière bouwen?
Een volière kan nooit groot genoeg zijn voor onze vogels en moet steeds bestaan uit een binnen- en een buitenvolière. Mijn eerste volière had een binnenvolière met muren uit vezelplaat en de buitenvolière was slechts gedeeltelijk overdekt met golfplaten. De bodem was gewone aarde. Het probleem hiermee was dat de binnenvolière moeilijk te onderhouden was en dat het stof aan de muren bleef hangen. Terwijl bij de buitenvolière de vogels in contact kwamen met de uitwerpselen van andere vogels en daardoor ziektes kregen. Tevens dienden ze door de aarde steeds ontwormd te worden. Daarom heb ik besloten om een volledige nieuwe volière te bouwen.
​
Mijn huidige volière heeft een binnenvolière van 3 m op 3 m en een buitenvolière van 4 m op 3 m. De bodem van beide volières is van gepolijst beton. Dit geeft dat de bodem zeer glad is en gemakkelijk te onderhouden (zelfs dweilen). In de buitenvolière is de bodem gemaakt uit 2 niveau's namelijk de buitenzijde is 10 cm lager over een breedte van 1 m en voorzien van een afvoerputje. Wanneer het regent valt de regen in dit gedeelte en wordt het ander gedeelte met de beuken snippers niet nat. Ik heb dit ook afgedekt met gaas zodanig dat de vogels in dit lager gelegen gedeelte niet kunnen komen.
​
​
​
​
De binnenvolière bestaat uit een gang van 1 m en een volière van 2 m op 3 m. De wanden zijn volledig geïsoleerd met 5 cm glaswol. Langs de buitenkant is ze afgewerkt met geïmpregneerd hout en de binnenzijde met naadloze plastieken planchetten van 25 cm breed. Het dak is boven de gang voorzien van een IDE-plaat met 5 cm isolatie en het deel boven de volière is met doorzichtige isolerende veranda platen bedekt. Hierdoor heb ik zowel verlichting als isolatie in de binnenvolière. Alle hoeken en spleten zijn afgekit met witte silicone. Hierdoor worden alle kleine vervelende insecten geweerd. Ik heb in de volière voldoende zitstokken voorzien voor alle vogels. Op dit ogenblik zitten er ongeveer 200 vogels in de volière. Ik heb 2 standaarden gemaakt (1 voor het eten en 1 voor het drinken). Langs de balk van de standaard heb ik gaas geplaatst zodat vogels die minder goed kunnen vliegen of die maar pas uit de kweekkooien komen langs daar naar het eten en drinken kunnen kruipen.
Doordat de wanden uit plastiek en de vloeren uit gepolijst beton zijn, kan het stof zich niet vasthechten aan deze oppervlakten. Dagelijks wordt de gang gestofzuigd. In de volière zijn er beukensnippers gestrooid die om de maand worden vervangen. Terwijl worden de muren gereinigd met water.
Er is een doorgang en een luik voorzien naar de buitenvolière.
​
​
Inrichten van de binnenvolière
Inrichten van de buitenvolière
In de buitenvolière heb ik ervoor gezorgd dat de vogels zowel kunnen vliegen maar ook dat ze zich kunnen uitleven zodanig dat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Inderdaad om goed te kweken moeten de jonge en kweekvogels zich volledig kunnen ontwikkelen door te vliegen en te spelen. Hierdoor zullen er ook minder gevechten onderling ontstaan. Ik heb er 2 grote takken van fruitbomen in geplaatst, dit is zeer goed voor de ontwikkeling van hun poten. Daarnaast heb ik een lang touw (Op de uiteinden heb ik een knoop in het touw gedaan omdat ze anders de uiteinden uitrafelen. 1 jonge vogel heeft zich vorig jaar daarin opgehangen) bevestigd aan het dak waar ze naar believen kunnen aan knagen of kunstjes uithalen. Het is echt een plezier om ze bezig te zien. Aan 2 kettingen hang ik regelmatig wilgentakken op. Zij eten zeer graag de blaadjes en de bast van deze takken. Tevens is het bekend dat dit gezond is voor de vogels. Hun vervelen doen ze zeker niet. Het dak is volledig dicht ook met IDE platen maar dan zonder isolatie. Hierdoor kunnen er geen uitwerpselen van andere vogels in de volière komen. Zowel in de zomer als in de winter kunnen de vogels binnen als buiten.
Maak een binnenvolière die volledig geïsoleerd is, veel licht heeft, gemakkelijk in onderhoud is en ruim genoeg voor alle vogels.
​
Maak een buitenvolière die volledig overdekt is, groot genoeg om de vogels te laten vliegen, voorzien van natuurlijke takken en tevens voorzien van speeltjes (touw, wilgentakken,...)
​
Voorzie ook dat de hele volière harmonieus samengaat met de rest van de tuin.
Conclusie





