Hoe richten we een kweekruimte in ?
Het woord kweekruimte zegt het zelf. Het is een ruimte om te kweken en niets anders. Dit wil zeggen dat een kweekruimte best niet in een binnen volière wordt gemaakt maar volledig afzonderlijk. De vogels moeten in alle rust kunnen kweken daarom is het best dat ze volledig afgesloten is. Mijn kweekruimte heb ik gemaakt in een gedeelte van het tuinhuis en is met een deur gescheiden van de rest van het tuinhuis.
​
​
De inrichting
Mijn kweekruimte is 4 m op 3 m groot. Vroeger bestonden de muren uit vezelplaat. Ook hier had ik het probleem van enorm veel stof, want inderdaad de Engelse grasparkieten geven zeer veel heel fijn stof en dit bleef hangen aan de wanden. De kweekkooien waren gemaakt uit meubelplaat, waren 2,50 m hoog en stonden op de grond. Hierdoor moest ik op mijn buik liggen om de onderste kooien te bedienen. Was absoluut niet te doen. Nu heb ik de muren opnieuw met naadloze planchetten van 25 cm bezet en heb ik met de meubelplaten een verhoog gemaakt langs 2 zijden van 50 cm hoog, daarop heb ik nu mijn kweekkooien in aluminium geplaatst. Het dak heb ik nu verlaagd met doorzichtige verandaplaten . In het dak van het tuinhuis had ik reeds doorzichtige dubbelwandige golfplaten geplaatst waardoor ik licht in de kweekruimte heb. Verder is de ruimte voorzien van stopcontacten en lichtschakelaar. De vloer is opnieuw van gepolijst beton, waardoor er gemakkelijk gestofzuigd en gedweild kan worden. Ook hier heb ik alle spleten en kieren opgekit met witte silicone, zodanig dat ongedierte zoals luizen enz. geen schuilplaatsen vinden. Deze ruimte moet nog verder afgewerkt worden met een kast waar ik al het materiaal en de voeding kan wegbergen.
​
​
Wat hebben we absoluut nodig in de kweekruimte ?

Mijn kweekruiimte
Video van mijn kweekruimte

1 van de 2 ventilatoren
-
Gezien de Engelse grasparkieten zeer veel en zeer fijn stof maken, moeten we zorgen dat dit stof weg kan. Hiervoor heb ik in de kweekruimte 2 afzuigpunten voorzien langs waar het stof kan weggezogen worden. Dit zijn 2 ventilators (buisventilators) die de lucht naar buiten zuigen. Voorzie dat deze ventilators voldoende capaciteit hebben om de volledige lucht in de ruimte elk uur te verversen.
-
Ik heb ook een ionisator voorzien. (Is een toestel die negatieve ionen uitzendt die zich vastzetten op het stof en het stof doen neervallen) Hierdoor wordt de lucht gezuiverd. Door de UV-lamp in het toestel worden er ook veel bacteriën gedood wat weer zeer goed is voor de gezondheid van de vogels.
-
Daarnaast heb ik een luchtbevochtiger in de ruimte geplaatst waardoor ik de luchtvochtigheid in de zomer onder controle kan houden. Neem dan ook een luchtbevochtiger met een display waarop de luchtvochtigheid van de ruimte vermeld wordt. De luchtvochtigheid houd ik op 60%. Dit kan ik ten stelligste aanraden omdat ik in begin van de kweek deze luchtbevochtiger niet had geïnstalleerd en had ik in verschillende nesten problemen bij het uitkomen van de eieren. Verschillende jongen waren dood in het ei of hadden de eischaal niet volledig kunnen openen. Toen ik de luchtbevochtiger plaatste, heb ik in de tweede ronde geen enkel probleem meer ondervonden.
-
Deze ruimte hou ik tijdens de kweek zeer zuiver. Dit houdt in dat ik elke dag stofzuig. Het stofzuigen geeft geen probleem indien de vogels er aan gewend zijn. Ik kan zelf de bovenkant van de nesten stofzuigen zonder dat de poppen in de nest onrustig worden. Het beste is om tijdens de kweek steeds dezelfde routine aan te houden, namelijk op hetzelfde moment van de dag eten geven, drinken geven, nesten controleren en de ruimte kuisen.
Conclusie
Zorg voor een volledig afgesloten ruimte die zeer gemakkelijk gekuist kan worden.
​
Zorg dat ze goed geïsoleerd is en voldoende daglicht heeft.
​
Zorg dat alle naden en kieren zeer goed zijn dichtgemaakt om ongedierte te weren
​
Voorzie een zeer goed afzuigsysteem, ionisator en luchtbevochtiger.
​
Maak de ruimte voldoende groot om er gemakkelijk in te kunnen werken.

Ionisator

Luchtbevochtiger