HOE KWEEKKOOIEN MAKEN ?
Mijn vorige kweekkooien had ik gemaakt van meubelplaten. Zij hadden een breedte van 90 cm, een diepte van 50 cm en een hoogte van 2,50 m. Deze torens bestonden uit 5 kweekkooien. De fronten waren van 80 x 40 cm. Zij stonden op de grond in de kweekruimte en waren zeer zwaar. Daarnaast waren ze niet gemakkelijk te onderhouden namelijk te laag en te hoog. Daarom heb ik besloten om deze kweekkooien volledig weg te doen en over te stappen op aluminium kooien met plastieken wanden. Ik heb nu 5 kweektorens van elk 5 kweekkooien volledig uit aluminium en plastiek. Deze torens heb ik volledig zelf gemaakt met aluminium profielen die reeds voorzien waren van U-profielen. Er bestaat een zeer ruime keuze van verschillende U-profielen en plastieken koppelstukken. Met een zaagblad voor aluminium en een zaagmachine die ook in 45° kan zagen komt men al zeer ver.
De kweekkooien
Wanneer we kweekkooien in hout maken is dit eigenlijk weggegooid geld omdat er veel te veel nadelen aan verbonden zijn zoals : moeilijk te onderhouden, broedplaats voor allerlei ongedierte (luis, bloedluis,...), zwaar en de grasparkieten knagen er graag aan zodat men ze vlugger moet vervangen.
​
Ik ben voorstander om te werken met kweektorens en niet met verschillende kweekkooien die op elkaar gestapeld zijn. Reden : we hebben minder materiaal nodig waardoor alles toch iets goedkoper wordt en de constructie zit ook steviger in elkaar.
​
De kweektorens
​
Mijn kweektorens hebben een afmeting van : 187 cm hoog, 84 cm breed en 50 cm diep. Ik werk met fronten van 30 x 80 met 2 schuifdeurtjes en 2 draaideurtjes. Eén van de draaideuren gebruik ik om de nest aan op te hangen. De aluminium profielen zijn allen in verstek gezaagd en aan elkaar bevestigd met de passende plastieken profielen. Al de wanden zijn uit witte plastiek platen van 3 mm dikte die in de profielen schuiven.
Het front is zodanig bevestigd dat het gewoon uit het frame kan geklikt worden. Dit is zeer gemakkelijk om de kooi te kuisen na de kweek. We nemen gewoon het front weg en kunnen de binnenzijde kuisen.
​
De schuif
​
De schuif is ook van aluminium gemaakt met een bodem van dezelfde witte platen. Ze heeft een afmeting van 79,5 x 49,5 cm. Op de bodem van de schuif leg ik bruin papier(welke ik koop in een schilderswinkel op rollen van 50 m lang en 45 cm breed). Wanneer ik van de rol stroken snijd van 76 cm lang passen deze perfect in de binnenzijde van de schuif. In mijn vorige kweekkooien legde ik beukensnippers maar het nadeel hiervan is dat de vogels een groot deel ervan buiten de kooi gooiden en het stof verzamelde zich zeer snel in deze bodembedekker. Nu moet ik enkel 1 x per week het papier uit de schuif nemen, weggooien, de bodem en kanten met een breed paletmes afschrapen en vlug met een nat schuursponsje afkuisen en nieuw papier in leggen. De schuif kan dan terug in de kweekkooi. Hierdoor storen we niet te veel de broedende vogels. (Ik gebruik een oud afgesleten breed paletmes om geen krassen te maken in de plastieken bodem, vooral de uiteinden moeten afgerond zijn en niet scherp)
​
De zitstokken
​
De zitstokken zijn van hout en zijn bevestigd aan de achterwand en aan het voorfront, zodanig dat ze zeer stevig zitten. Ik heb ook 2 verschillende stokken gebruikt namelijk een gladde en een geribbelde. De geribbelde stok heb ik het verst van de nest geplaatst. Waarom 2 verschillende stokken? Wel ik heb vastgesteld dat de paringen steeds gebeuren op de geribbelde stok; dit heeft volgens mij te maken dat de pop een betere grip heeft op die stok. Hierdoor krijgt men een betere paring en daardoor meer bevruchte eieren. De andere stok wordt meestal gebruikt om te rusten.
​
De accessoires
​
Er is in elke kooi een houder voor sepia schelpen, een potje met grit en maagkiezel en een drinkfonteintje geplaatst. (Kies een drinkfonteintje met een brede kop die volledig glad is. Er zijn verschillende fonteinen in de handel die eigenlijk niet voldoen omdat ze niet glad zijn zodanig dat het vuil zich in de hoeken vastzet en niet kan weggehaald worden)
​
​



Kweektoren
Verschillende aluminium profielen
Schuif van kweekkooi